Robotik Kodlama Nedir?
Kodlama kelimesini artık çok daha sık bir şekilde duymaya başladık. Bunun sebebi etrafımızda yer alan elektronik cihazların tamamına yakınında kodlamanın kullanılıyor olması.
Robot dendiğinde şekli insana benzeyen ve basit hareketler yapan cihazlar gözünüzde canlanıyor olabilir. Ancak verilen emri yerine getiren bütün elektronik cihazlar robot sınıfında yer alır. Televizyonlar, telefonlar, otomobiller ya da banka kartları robot olarak tanımlanabilen ürünlerdir.
Robotlara çeşitli emirlerin ya da görevlerin verilmesi ve robotların bunlara cevap vererek istenen eylemi yerine getirmesi için yazılan kodlar robotik kodlama olarak isimlendirilmektedir. Uzun uğraşlar sonrasında yazılan kodlar ile robotlar devamlı olarak istenen eylemi kusursuz bir şekilde yerine getirmektedir.
Robotik kodlamanın içerisinde birçok farklı meslek grubundan yararlanılmaktadır. Kod yazmak için gerekli becerilere sahip olan kişiler tek başına bir robot ortaya çıkaramazlar. Onlara ek olarak makine mühendisi, elektronik mühendisi, görsel tasarım ve matematik gibi alanlarda uzmanlığı bulunan kişilere ihtiyaç vardır.
Tüm ekip yeteneklerini bir araya getirerek robotları ortaya çıkarır. Ancak biraz merakınız ve zamanınız varsa bu işlemlerin kodlama aşamasında yer almayı başarabilirsiniz.
Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?
Robotik kodlamanın yapılabilmesi için hem kodlama dilinin hem de kodlama yapılacak olan araçların kullanımının bilinmesi gerekmektedir. Kendiniz herhangi bir kodlama dili ortaya çıkararak bu dilde emirler veremezsiniz. Hazır dilleri öğrenmeniz ve kodlamada bunlardan bir tanesini kullanmanız gerekir.
Robotik Kodlama Dilleri Neler?
Kodlama dilini öğrenmek ve robotik kodlama yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz birçok farklı dil bulunmaktadır. Kodlama dilleri;
- C
- C++
- Java
- Fortran
- Python, olarak sıralanmaktadır.
Bu dil seçeneklerinin tamamı kodlama aşamasında kullanılabilir. Ancak C++ tüm dünyada en çok tercih edilen programlama dilidir. Kolay öğrenilebiliyor olması ve sorunlarının minimum seviyede ortaya çıkması insanların bu program diline yönelmesine sebep olur. Kodlama için kullanılacak olan araçlar da bu dil ile kusursuz bir uyum içerisinde çalışmaktadır.
Robotik Kodlama Araçları Neler?
Yaşadığımız dönemde robotik kodlama dendiğinde akla iki farklı araç gelir. Arduino ve Raspberry Pi olarak isimlendirilen iki cihaz da son derece popülerdir. Bu iki cihaz da küçük bir bilgisayar olarak kabul edilebilir. Ancak özel olarak kodlama işlemi için üretilmiştir. Birbirleri arasında da küçük farklar bulunur ve seçiminizi bu farklara göre yapmanız gerekir.
Arduino başlangıç için uygun olan bir araçtır. Basit bir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Bu sebeple de basit kodlamalar için kullanılır. Raspberry Pi ise standart bir bilgisayar sistemidir ve yapılabilecek kodlamalarda bir sınır olmadan hareket etmek mümkün olur.