Ritim Eğitimi Nedir?
Müzik eğitimi okul öncesi dönemlerden başlayıp ilerleyen yaşlarda da sürdürülmesi mümkün olan bir eğitimdir. Müzik gelişiminin sağlıklı ilerleyebilmesi bakımından erken yaşlarda müzik eğitimine başlanması, çocuk için önemli bir gelişme olacaktır. Müzik gelişiminde kritik dönemler de baz alındığında gelişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi mümkündür.
Erken yaşta müzik ile karşılaşan çocuklar, yeteneklerinin gelişmesi bakımından yaşıtlarına göre daha ayrıcalıklı olmaktadır. Yapılan araştırmalardan da bilindiği üzere insanoğlunun henüz doğmadan evvelki süreçlerinde bile duymuş olduğu müzikler, bebek dünyaya geldiğinde müzik kulağının oluşmasına önemli derecede katkı sağlamaktadır. Anne karnındayken tanışılan bu müzik, çocukta ritim duygusunun gelişmesine yardımcı olacaktır. İlerleyen eğitim sürecinde, bu erken tanışma çocuğun içinde bulunan ritim duygusunun meydana çıkmasına tanık olacaktır.
Ritim Duygusu Nedir?
Ritim, çeşitli çalgı aletlerine veyahut doğada karşılaşılan ve anlamlı sesler çıkarmasına yardımcı olan gereçlere vurulduğunda çıkarılan düzenli ve kolay akma özelliği olan seslerin oluşturduğu müziktir. Sadece müzikte değil doğada da ritim ile karşılaşmak mümkündür. Ritim duygusu ise kişilerin belli başlı müzik gelişim özelliklerine sahip olarak aktardıkları duygudur. Ritim eğitimi alarak da geliştirilebilir.
Ritim Eğitimi Nedir?
Müzikte duyulan ritmi yakalamak ve üzerine eklemeler yaparak geliştirilebilecek olan eğitimdir. Çeşitli müzik aletleri kullanılarak ritim gelişimi sağlamak ve ritim eğitimi almak mümkündür. Ritim eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar: çocukların ritim yetenekleri, ritmi dikkatli dinlemeleri, yaratıcılıklarının gelişimi açısından öğreticileri tarafından doğru şekilde desteklenmeleri gerektiğidir.
Çocukların ritim eğitimini doğru bir şekilde tamamlayabilmeleri açısından ritmi kolay bir şekilde algılamaları ve anında tepki vermeleri dönüt açısından oldukça önemlidir. Ritim eğitiminde dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise zamanlamayı iyi yönetebilmektir. Ritim eğitimi alan çocukların müzik yeteneklerini sergilerken zamanı iyi kullandıkları görülmektedir. Zamanlamanın yanı sıra ilerleyişi yakalamak, takımla çalışılıyorsa takımla birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. Çocuğun dikkat süresinin artırılması, ritim eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeridir. Ritim eğitiminin temel taşlarını oluşturması bakımından, dinlemeyi öğrenmek ve çalgı çalmayı öğrenmek de gerekmektedir.
Ritimde Kullanılan Çalgılar Nelerdir?
Türk müziğinde kullanılan çalgı aletleri:
– Kaşık
– Darbuka
– Davul
– Tef
– Zilli tef
Batı müziğinde kullanılan çalgı aletleri:
– Bateri
– Kastanyet
– Üçgen zil
– Tef
– Ksilofon
Yukarıdaki çalgı aletlerini çoğaltmak mümkündür. Müzik eğitiminde önemli yere sahip olmaları bakımından ritim çalgıları, doğru ve anlamlı şekilde kullanılmalıdır. Eğitmen rehberliğinde süreç, bilinçli bir şekilde sürdürülmelidir.
Ritim Eğitiminin Başarıya Ulaşması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Verilen eğitiminin incelenmesi bakımından süreç sırasında ve süreç sonunda eğitimin değerlendirilmesi, kazanımların gözden geçirilmesi önemlidir. Ritim eğitimi değerlendirilirken çocuğa sorulması gereken sorular şunlardır:
– Çocuk doğru sesleri çıkarabiliyor mu?
– Çocuk çalgı aletini doğru tutabiliyor mu?
– Çocuk ellerini doğru kullanabiliyor mu?
– Çocuğun oturuş pozisyonu nasıl?
– Eğlenirken öğrenme sağlandı mı?
Yukarıdaki hususlar gözden geçirildiğinde eksik noktalara dikkat edilmeli, eksiklerin giderilmesi için çalışılmalıdır. Yardım amaçlı olarak eğiticinin desteğinin yanı sıra akran eğitimi de sağlanabilir. Verilen ritim eğitimi, doğru bir şekilde sağlandığında çocuğun kendine güven geliştirmesine önemli derecede katkı sağlayacaktır. Çocuğun kendini müzikle ifade edebilmesi bakımından müzik eğitimi son derece önemlidir.