Patent Çeşitleri Nelerdir?

Patent buluş sahibine verilen ve buluş sahibinin haklarını koruyan bir belgedir. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuru sonrasında olumlu değerlendirildikten sonra alınabilmektedir. Patent verme yetkisi olan tek kuruluş ülkemizde Türk Patent Enstitüsü’dür. Merkezi ise Ankara’da bulunmaktadır. Patentin çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar incelemeli patent, incelemesiz patent ve faydalı modeldir.

İncelemeli Patent

İncelemeli patentte, ulusal bir ofis olan Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldıktan sonra uluslararası araştırmalar yapılarak, araştırmalar sona erdikten sonra buluşun konusunda var olan diğer buluşlarda bilinen teknik durumunu aşıyor olması bakımından incelemesi yapılır. Ayrıca var olan buluşlardan yeni olmalıdır. Sanayiye uygulanabilirliği ve çoğaltılabilir özellikleri taşıyan buluşlara ancak koruma belgesi olan patent verilebilir. Bu özellikleri taşıyan buluş incelemeli patent olarak değerlendirilmektedir.

İncelemeli patentin araştırması Türk Patent Enstitüsü ve Türk Patent Enstitüsü ile anlaşmalı olan uluslar arası kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. İncelemeli patent için buluş sahibi gerekli ücreti öder ve 20 yıllık koruma süresine tabii tutulur.

İncelemesiz Patent

İncelemesiz Patentte, tescil konusu devlet tarafından yararlılığı kesin olmayan patent olarak değerlendirilmektedir. İncelemesiz patent nitelik olarak patenttir ancak incelemeli patent kadar masraflı olmayan ve tüm özelliklere sahip olmayan patenttir. İncelemesiz patent 7 yıl koruma süresine sahip olmaktadır. İncelemesiz patent sahibi buluşunu geliştirerek daha sonra incelemeli patente geçiş yapabilmektedir.

Faydalı Model

Patent tescil işlemlerinin uzun sürmesi ve araştırma maliyetlerini karşılayamayacak olan kişiler patent yerine faydalı modelden yararlanabilmektedir. Faydalı modelin koruma süresi ise 10 yıl olmaktadır.

Tüm bu patent çeşitlerine sahip bireyler ürünleri belli bir süre içerisinde kullanmak zorundadır. Kullanım yapacakları ürünlerine marka tescili yaptırmadan da kullanım sağlayabildikleri gibi marka patenti yapılmış ürün haline getirerek yasalar önünde hak sahibi olmaları daha yararlı bir hal alacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir