Beyaz Gelinlik Modasını Kim Başlattı?
Gelinliğin tarihine baktığımızda, düğün törenlerinde gelinlik giymek eski Mısır ve eski Yunan zamanına kadar uzanıyor. Mısır ve Yunan’da beyaz gelinlik giymek tercih edilirken Roma’da sarı gelinlik tercih ediliyordu.
Beyaz Gelinlik Giyen İlk Prenses
Beyaz gelinliğin kullanılmasının yaygınlaşması 16.yüzyıl zamanlarıydı. Düğününde ilk beyaz gelinliği 1499 yılında 12. Louis ile evlenen İngiltereli Anne giydi. Günümüzde gelinlik modellerinin temeli 1854 yılında Kraliçe Victoria’nın Prens Albert ile evliliğinde atıldı. O zamanlarda kraliyet ailesi gelinleri gümüş renk gelinlik giyerlerdi. Gelenekleri böyleydi. Prenses Victoria bu geleneği bozarak, beyaz gelinlik tercihi ile hem gözleri kamaştırmış hem de herkesi kendine hayran bırakmıştı. Victoria’nın giydiği tamamen beyaz saten kumaştan oluşmuş.5,5 metre kuyruğu olan göz alıcı gelinliği gelinlik modasında bir ilk oldu. Dönemin aydınları tarafından da büyük bir beğeni gördü. Beyaz rengin gelinler için bir anlamı daha vardı. Beyaz giymek bekâreti temsil ediyordu. Gelinler beyaz giyerek bakire olduklarını da duyuruyorlardı. Bu adet hala günümüzde de devam etmektedir. Masumiyetin, saflığın ve doğruluğun simgesi olan beyaz renk diğer gelin adayları tarafından da ilgi çekmeye ve tercih edilmeye başlandı.
Beyaz Gelinlik Giyen İlk Osmanlı Sultanı
1800’lü yılların ortalarında İngiltere saraylarında başlayan bu moda Osmanlı saraylarına kadar uzanıp yerini aldı. Osmanlı kültüründe gelinliğin biçimi ve rengi içinde bulunulan sosyal sınıfa göre değişiklik gösteriyordu. Saray hanedanında kırmızı renk kullanılırken halk kesiminde mavi, pembe, mor gibi çeşitli renkler kullanılıyordu. Gelin duvağı ise hem sarayda hem halk arasında daima kırmızı renk oldu. Beyaz gelinlik batılılaşma hareketleri ile Cumhuriyet döneminde tanınır hale geldi. Paris modasının Osmanlıyı etkilemeye başladığı zamanlarda gelinlik renklerinde de değişim görüldü. Osmanlıda ilk beyaz gelinliği giyen 1898 de Gazi Osman Paşa’nın oğlu Kemâlettin Paşa ile dünya evine giren II. Abdülhamid’in kızı Naime oldu. Avrupa’da katıldığı bir düğünde beyaz gelinliği gören Naime Sultan bu gelinliği oldukça beğenmiş ve kendisi de düğününde böyle bir gelinlik giymek istemiştir. Kemâlettin Paşa ve Naime Sultan’ın Ortaköy’de yalıda yapılan düğünü İstanbul’da beyaz gelinliğin giyildiği ilk düğün olarak tarihe geçti. Daha sonrasında beyaz gelinlik eldiven, yelpaze, duvak, gelin çiçeği gibi aksesuarlar ile zenginleştirilerek kullanılmaya başlandı.
Gelinlikle İlgili Bazı Batıl İnançlar Da Var
Gelinlikten bahsetmişken gelinlikle ilgili ortaya çıkan bazı batıl inançlarda var. Gelinin kendi gelinliğini dikmesi, damadın düğünden önce gelini gelinliği ile görmesi, gelinin gelinliği düğünden önce giymesi bu inançlara göre uğursuzluk getiriyor. Günümüzde bu düşüncelere inananlar da var inanmayanlar da.
Her Çağa Farklı Gelinlik
İnançların değiştiği gibi moda da değişiyor. Gelinlikler çağın modasına göre sürekli değişim gösteriyorlar. Örneğin Türkiye’de gelinlikler 1930-1940’lı yıllarda ipek ve şifon kumaşlardan dikilirken 1950-1960’lı yıllarda kabarık modeller moda olmaya başladı. O yıllardan bu yıllara kumaşıyla, deseniyle, modeliyle farklı gelinlikler görüyoruz. Değişmeyen tek şey içinde hissettirdiği duygu oldu. İşte görüyoruz ki genç kızların rüyalarını süsleyen bembeyaz gelinliğin tarihi prenseslere, sultanlara dayanıyor. Sizce de kendimizi gelinliğin içinde böylesine özel hissetmemiz boşuna değil değil mi?