Arduino Nedir?
Arduino, üzerinde elektronik uygulamalar yapılan bir platformdur. Arduino giriş ve çıkış kartı barındırır. Aynı zamanda mikrodenetleyici ve diğer devre elemanları da mevcuttur. İnteraktif nesnelerin yanı sıra çeşitli yazılım ve programlama uygulamaları ile de kullanılabilir. Arduino ile pek çok sensör ve sinyaller algılanması, motor kurulumu ve çeşitli robotik geliştirme süreçlerinde çalışmalar yapılabilir. Esnek bir mimariye sahip olduğundan kullanımı gittikçe daha da popüler bir hal almaya başlamıştır.
Arduino, hem açık kaynak projesi olduğundan sıklıkla kullanılır hem de bu alanda bir topluluğa sahiptir. Bu topluluk sayesinde kişiler projelerinde takıldıkları yerlerde fikir alışverişi yapabilir veya iş geliştirme sürecinde yardımlaşabilirler. Arduino devre tasarımlarını her kullanıcı yapacağı elektronik uygulamanın gereksinimlerine göre düzenleyebilir. Arduino esnek bir mimariye ve açık kaynaklı bir platforma sahip olduğundan ticari bir kaygı duyulmasına gerek yoktur.
Arduino ile Neler Yapılır?
Arduino pek çok elektronik uygulama için çözümler üretebilir. Çeşitli kartlara sahip olan arduino ile kütüphaneleri kullanarak programlama yapılabilir. Sensörler aracılığıyla gelen analog ve dijital sinyaller algılanıp işlenebilir. Elektronik uygulamaya projenin gereksinimleri de baz alınarak hareket, ışıklandırma ve çeşitli komutlara karşılık olarak sesler eklenebilir. Arduino, robotik sistemler, akıllı ev aletleri, insansız hava araçları, uzaktan kumandalar, akülerin çalıştırılması, otomatik sıcaklık ayarlama sistemleri, otomatik sulama ve aydınlatma sistemleri ve pek çok endüstriyel alanda kullanılmaktadır.
Arduino Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde çok çeşitli alanlarda elektronik uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Arduino da bu alanda kullanılan platformların en başında gelmektedir. Bu noktada bilinmesi gereken konulardan birisi de arduinonun mikroişlemci olup olmamasıdır. Arduino platformu içerisinde mikrodenetleyici barındırır ve fakat mikroişlemci değildir.
Programcılar mikroişlemciler aracılığıyla yazılım uygulamaları geliştirirler ve arduino da bu elektronik uygulamalara çeşitli özellikler eklenmesine ve projelerin geliştirmesine katkı sunar. Böylelikle ihtiyaçlara yönelik daha kapsamlı çözümler üretilirken uygulama ortamları da gelişmiş olur. Arduino geliştiriciler için ticari bir kaygı taşımadığından uygun fiyatlarda bir donanım yapısına sahiptir. Arduino ile gerçekleştirilen elektronik uygulamalarda gereksinim olması durumunda diğer cihazlar ile bağlantı kurulmasının ve çeşitli sensörler aracılığı ile haberleşmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.