Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz Ağacı’nın Özellikleri
Ceviz Ağacı Juglandaceae familyası Juglans cinsinin aromatik kokulu ağaç türüdür. Bu ağaçlar hızla büyür 25-40 metreye kadar boylanabilir ve 300-500 m2 alanı kaplayabilirler. Ağacın şekli yayvan taç şeklinde (dik, yarı dik, taçlı) kökleri ise kazık köktür ve kılcal kök bolca bulunur. Genel olarak yaz aylarında yeterli olgunluğa erişir, kışın yapraklarını dökerler. Yaprakları yeşil renkte, geniş ve elips şeklindedir. Cevizlerde erkek ve dişi çiçekler aynı ağacın farklı bölümlerinde bulunur bu yüzden tozlaşma da rüzgarla gerçekleşir. Ağacın yüzeyi gri renkte ve düzgün yapıya sahiptir. Ağaç yaşlandıkça kabuk yapısında bozulmalar ve çatlaklar meydana gelir, rengi koyulaşır.
Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Ülkemizin ekolojik şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda ceviz ağacı yetiştirmek için uygun olduğu görülmektedir. Cevizde dişi ve erkek olmak üzere iki çeşit çiçek bulunmaktadır. Olgunlaşma zamanına göre çiçek seçimine karar verilmelidir. Ceviz yetiştiriciliğinde çiçek seçiminden sonra en önemli faktörler toprak ve iklim şartlarıdır. İklim şartlarına dayanıklı olmasına rağmen yazın aşırı sıcaklardan kışın da don ve aşırı yağmurdan olumsuz etkilenebilmektedir. Bu zararları çeşitli önlemler alarak minimuma indirmek sağlıklı ve verimli ceviz üretimini sağlayacaktır. Örneğin: kuzeye bakan yerlerde ceviz yetiştirmek çiçeklenmenin gecikmesini sağlayarak don olayına engel olacaktır.
Ceviz yetiştiriciliğinde toprağın uygun olup olmadığının araştırması yapılmalıdır. Dikimden önce toprak analizi yaptırılmalı, toprağın PH değeri 6.5-7.5 arasında ve su tutuculuğu fazla olmalıdır. Uygun dikim koşulları sağlandığında dikim sonbahardan erken ilk bahara kadar yapılabilir. Dikimde toprağın içine hayvan gübresi katılmalı ve dikim gerçekleştikten sonra can suyu verilmelidir. Ceviz için sulama özellikle ilkbahar aylarında iyi yapılmalıdır (haftada iki defa) aksi takdirde meyve oranında azalma yaşanacaktır.
Cevizlerin Hasatı Ve Verimi
Cevizler olgunlaştığında toplanması Ağustos ayından Ekim ayına kadar yapılmaktadır. Hasat işlemi yapılmadan önce ağacı sulamak nem miktarını artırır ve cevizlerin daha kolay kırılmasını sağlar. Yeterli koşullar sağlandığında iç ceviz 1-1.5 sene, kabuklu ceviz 2 sene saklanabililir. Ülkemizde ortalama olarak ceviz ağacı başına verim 33-37 kilo arasındadır. Uygun koşullar sağlandığında ve bakım yapıldığında bu oran %50 ye kadar çıkabilmektedir.