Elektrik Panoları
Elektriğin tesisat ya daire ortamında bulunan sistemlere dağıtım ve iletim ile beraber çeşitli işlemlerde kullanılan şalt malzemeleri ve kabloların bir arada kullanım oluşturduğu yerdir. Yaşamımızı kolaylaştıran elektrik konusunda hem temkinli hem de güvenilir kullanım çok büyük bir önem arz etmektedir. Ayrıca güvenlik de çok önemli bir yere sahiptir. Elektrik panoları iş güvenliği ve işin zamanında yapılması ile ilgili herhangi bir sebepten kesinti kaybına uğramaması için önemli konulardan biridir.
Elektrik Panoların İçinde Bulunan Parçalar
Elektrik pano montajı için de buluna reaktif elektrik sayacı, elektrik baraları, güç kontaktörleri, kondansatörler, ölçü aletleri regler, ampermetre, güç rölesi, kontrol rölesi, Elektrik sigortası, elektrik ile işlevini gören kontrol düğmeleri, sinyal lambası, ekran gibi parçaların aynı birim de toplandığı ve elektrik panoları ile bağlantılı aksanlardır.
Elektrik pano firmaları sayesin de elektrik pano üretimleri istenen ölçülere ve isteğe göre de hazırlanmakta olup, elektrik pano fiyatları da istenen boyutlara, saç kalitesine ve saç kalınlığına ve de ayrıca boya kalitesine göre de değişmektedir. Bir ve birden fazla yerleşim yeri olan apartmanlar da elektrik pano imalatı özel olarak istenilen ölçülere göre hazırlanabilmektedir. Bu tür hazırlanan panolar da merkezi otomatik kesici, sigortalar, elektrik sayaçları, zil trafosu, merdiven otomatiği yer almaktadır.
Elektrik Panoları Nasıl Hazırlanır?
Elektrik panoları hazırlanırken, üretim sırasın da çeşitli pc programları ile panoların asıl kısmını oluşturacak (iskelet) ve düzenleyecek olan sacların kesim ölçüleri ve delinecek yerleri belirlenerek sac işleme makinesine başlama emri verilmektedir. Panonun asıl kısımlarını oluşturmak için oluşturma işleminin emri verildikten sonra makineye eklenecek şekilde belirlenmektedir ve bu sayede işleme başlanılmış olur.
Sonuç da pano iskeleti oluşmuş hale gelir. Panodaki en önemli kısımlardan biri olan pano iskeleti oluşur. Poliüretan contaların basım işlemi de otomatik olarak gerçekleşecektir. Saclar ısıl Sonrasında saclar bir takım ısıl işlemler görerek gerekli şekli alırlar. İskeletin son kısmın da ise toz boyası kullanılmaktadır. Ve iskelet montaja hazır hale gelir.
Elektrik Panoları Bakımı
Elektrik panoları bakımı çok önemli bir yer kapsamaktadır. Elektrik panoları bakımın da iş güvenliği, çalışan işçilerin sağlığı ve is sırasında oluşabilecek her hangi bir soruna karşı çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Belirli zaman da ve periyotlar da mutlaka bakımlarının yapılması gerekmektedir. Burada oluşan eskimiş, yenilenmesi gereken kablolar, kondansatör, sigorta, trafo, motor, ups, akü, röle gibi kısımların bakımları mutlaka yapılmalıdır. Ve yapılacak olan bakımların süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Arıza herhangi bir sebepten giderilemez ise yenisi ile mutlaka değiştirilmeli ve gerekli olan ayarların yapılması gerekir.
Elektrik Panoların da Güvenlik Önlemleri
Elektrik panolarında kısa devreye karşı da önlemler alınmalıdır. Pano kurulacak yere yerleştirildikten sonra teslim sırasında klemens, kablo ve uçları çok iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Pano kapısı açılacak ise bakır bara veya şalter kişilerin ayaklarına dokunmasına kesinlikle izin verilmemelidir. Üretici olan firma ne kadar yoğunluk da güvenlik önlemlerine dikkat eder ise o kadar iş kazası veya herhangi bir kazanın meydana gelme durumu azalacaktır.
Güvenilirlik deyince örneğin cihazların görevlerini başarı ile tamamlaması da büyük önem taşır. Kablo muayenelerinin yapılması, elektrik işlevsellik testlerinin yapılması, yalıtım testleri yapılması gereken diğer önlemlerden de biridir. Kısaca elektrik panosu bina için de veya herhangi bir tesiste olan ve içerisinde enerji dağıtım ve iletim şalt malzemelerinin montajının yapıldığı görevi de koruma ve dağıtım olan kabinin tamamına verilen isimdir.
Ürünler için https://www.ponismetal.com.tr/elektrik-panolari tıklayın.