Geri Dönüşümün Önemi

Yaşam boyunca, kendi ağırlığımızın 600 katından fazla çöp üretiriz – birkaç kamyonu dolduracak kadar. Nispeten küçük, kalabalık bir gezegende yaşamak zorunda kalmazsak, bu şaşırtıcı istatistik belki bir sorun olmayabilir. Dünya üzerinde sahip olduğumuz kaynakların neredeyse tamamı – tüm hammaddeler ve çok fazla enerji – sınırlıdır. Bunları kullandıktan sonra, artık tekrar elde edemeyiz. Bu yüzden kaynakları olabildiğince akıllıca kullanmak en mantıklısıdır.

Dünya’nın kaynaklarını daha makul bir şekilde kullanmasının en iyi yolu, kullandığımız şeylerin miktarını azaltmak (örneğin, dükkanlardaki yiyeceklere daha az ambalajlama) ve bunları atmak yerine yeniden kullanmak (bakkalda taşıma torbalarını tekrar kullanmak çok şey yapar). Eğer azaltamazsak veya tekrar kullanamazsak ve bir şeyleri atmak zorunda kalırsak, onları geri dönüştürmek çöp kutusuna atmaktan çok daha iyidir. Geri dönüşüme ve nasıl çalıştığına daha yakından bakalım!

Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

Bir şeyleri attığınızda, ondan kurtulmaktan çok memnun olabilirsiniz. Çöp kutusuna gider, bir daha asla görülmeyecek olması sebebiyle kafanız rahattır. Ne yazık ki, bu hikayenin sonu değil. Attığımız şeyler bir yere gitmez. Genellikle bir depolama alanında yeraltında buldozer veya bir yakma fırınında yakılırlar. Çöplükler korkunç derecede kirletici olabilir. Berbat görünürler, pis kokarlar, daha iyi şeyler için kullanılabilecek yerler kaplarlar ve bazen nehirlerimizde ve denizlerimizde balıkları öldürebilen zehirli toprak ve su kirliliği yaratırlar.

Şehir Çöplükleri

Çöplüklerle ilgili en kötü şeylerden biri, büyük miktarda potansiyel olarak yararlı malzeme israf etmeleridir. Bir şeyler yapmak çok fazla enerji ve çok fazla kaynak gerektirir ve bunları bir çöp sahasına attığımızda, yaşamlarının sonunda, içerdikleri tüm enerji ve kaynaklara veda ediyoruz. Bazı yetkililer çöplüklerini çöp sahalarına gömmek yerine dev yakma fırınlarında yakmayı severler. Bunun kesinlikle avantajları vardır. Gömülmesi gereken atık miktarını azaltır ve faydalı enerji üretebilir. Ancak aynı zamanda toksik hava kirliliği üretebilir ve neredeyse her şeyi yakabilir (çok yakın zamanda büyüyen bitkiler hariç), küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununa katkıda bulunur.

Çevre Kirliliği Ne Zamandır Ciddi Bir Sorun?

Sorun şu ki, hepimizin bir şeyleri atma alışkanlığımız var. 20. yüzyılın başlarında, insanlar malzemeleri çok daha akıllıca kullandılar – özellikle II. Dünya Savaşı’nda (1939-1945) birçok hammaddenin arzının yetersiz olduğu yıllarda. Ne yazık ki son yıllarda çok kullanılıp atan bir toplum haline geldik. Eskilerini tamir ettirmek yerine yeni şeyler satın alma eğilimindeyiz. Birçok erkek tek kullanımlık jilet kullanır. Örneğin yeniden kullanılabilir olanlar satın almak yerine, birçok kadın tek kullanımlık naylon çorap giyer. Kısmen bu, atılabilir eşyaların saf rahatlığıyla ilgilidir. Ayrıca ucuz oldukları için petrol bazlı malzemelerden yapılmış yapay plastikler, II.Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra son derece ucuz ve yaygın olarak kullanılabilir hale geldi. Ancak tarihimizdeki bu savurgan dönem sona eriyor.

Sonunda, şimdi canlı, sonradan ödemeli yaşam tarzımızın gelecek nesiller için sorunları biriktirdiğini anlamaya başlıyoruz. Eğer olduğumuz gibi devam edersek, dünya yakında tükenmeye başlayacak. Amerikalılar, Dünya’daki diğer halklardan daha fazla refah içinde yaşıyorlar. Öyle ki tüm ihtiyaçlarını karşılamak için iki Dünya’ya ihtiyacımız var. Dünyadaki herkes önümüzdeki 40 yıl içinde yaşam standartlarını ikiye katlarsa, onları tatmin etmek için 12 Dünya’ya ihtiyacımız olacak! Peki çözüm nedir?

Plastik Geri Dönüşüm Hatları

Geri Dönüşüm Hatları suyla temizleme havzaları, parçalama makinesi, aglomeratör, kuru havayla fazla suyu uçurma ünitesi, granül ekstrüder ve paket haline getirme ünitesi içerir.
Atık plastik geri dönüşüm hatları; atık plastiklerin geri kazanımı ve yeniden kullanılabilir hammadde üretilmesi işlem sırasıdır.
Ekstrüzyondan önce, bir boyut küçültme veya yoğunlaştırma işlemi gerekli olabilir. Bu, parçalama makineleri kullanılarak yapılabilir. Kirlenmiş plastik malzeme önce yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Örneğin şehir atıklarından geri kazanılan plastik poşetler, granül haline getirilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Bu işlem alışveriş torbaları gibi malzemelerde yüksek yoğunluklu veya düşük yoğunluklu alkol türevleriyle yapılır. Sera örtüleri gibi tarım filmleri de geri dönüştürülebilir.

Geri Dönüşüm Hatlarının Faydası

Plastiğin geri dönüştürülmesinin çevresel faydaları, daha az atık ve daha az karbondioksit üretmesidir. Plastikler günümüzde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Kullanılmış plastiklerin arazi dolgusu ile imha edilmesi çevre için ciddi bir tehdittir. Dolayısıyla geri dönüşüm hatları sadece çözümdür. Geri dönüşümlü plastikler, çöp torbaları, çiçek saksıları, park bankları, endüstriyel paletler ve borular üretmek için kullanılabilirler.

Ürünler için https://www.inanplastics.com/geri-donusum-hatlari tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir